Gyakran ismételt kérdések

Miért nem kaphatom meg automatikusan a törzskönyvet?

Az évek alatt sajnos sok rossz tapasztalatra tettem szert, ezért az elővigyázatosság. A törzskönyv átadásával automatikusan szabad utat adnék a továbbtenyésztéshez, de mivel családi kedvencnek szánom a kiskutyáimat, ezt elkerülendő a törzskönyvet csak ivartalanítás után adom át.

Hogyan történik a kölykök kiválasztása?

Minden almot azért tervezünk, hogy szebbnél szebb kiskutyák szülessenek belőle, akik közül általában egyet-kettőt szeretnék megtartani kiállításra-tenyésztésre.
Ezt követően lehetséges a hobby kutyusok kiválasztása. Eddig sikerült mindenkinek a megfelelő kiskutyát javasolnom, nem érdemes küllem alapján társat választani, mert teljesen más habitusú kiskutya illik egy idősebb gazdihoz, mint egy fiatal hegymászóhoz. :) 

Mikor hozhatom el a kiválasztott kiskutyát?

A kiskutyák oltását kb. 7 hetesen szoktuk elkezdeni. 11 hetes korukra általában már 3 oltásuk van és elég idősek ahhoz, hogy elszakadjanak a testvéreiktől, a mamájuktól és új otthonukban megkezdjék önálló életüket.

Napi 8 órát dolgozom a munkahelyen, ez problémát jelent?

Sajnos igen, mert a Papillon egy társasági kutya, gyakorlatilag egész nap követi a gazdáját mindenhova.
Ha azonban a gazdája keveset van otthon, stresszes és magányos lesz egyedül, mi pedig ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni.

Tarthatom a kertben a Papillonomat?

Semmiképp nem!
Bár nagyon szeretnek kint lenni a kertben, ez általában addig tart, amíg gazdájuk vagy a többi kutyus is kint van és nem ölel fel huzamosabb időtartamot. Alkalmatlanok a kinti tartásra, nem csak a méretük, de a temperamentumuk miatt sem.

Más háziállatokkal, kutyákkal, macskákkal barátságos?

Általában hamar beilleszkednek a már meglévő falkába. A macskákat, kistestű kutyákat többnyire szeretik, a nagyobb fajtákkal is könnyen kijönnek hozzászoktatás után.
Ismeretlen nagyobb kutyákat azonban nem mindig tolerálnak, ezeket kezeljük fenntartással.

Kisgyermekem van, a Papillon szereti a gyerekeket?

Általában szeretik a gyerekeket, kisgyermekek mellé azonban nem ezt a fajtát javasolnám.

A Papillon szőre hipoallergén? Mennyi ápolást igényel?

A Papillonok sokszor vedlenek, szőrük nem hipoallergén. Rendszeres fürdetéssel kordában lehet tartani, a megfelelő sampon és balzsam használatával kell megfürdetni, ezt követően hajszárítóval és kefével megszárítani. A fürdetések között érdemes hetente többször átfésülni, hogy ne legyenek csomós területek - leginkább a fül mögött, a hason és a lábakon.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ivartalanítás után megváltozik a szőr szerkezete, sűrű aljszőr megjelenését tapasztalhatjuk, amit sokkal gyakrabban kell majd gondoznunk.

Bár egyes kozmetikusok lenyírják őket, én magam ezt nem javaslom. Egy Papillon a teljes bundájában pompázik a legszebben! 

Ez egy egészséges fajta? Milyen betegségek fordulhatnak elő?

Nagy általánosságban szerencsére egészségesnek mondhatóak és az esetek többségében hosszú élet vár rájuk, akár 15-18 év is. Ez természetesen nem csak a kiskutyán, a származásán és az ő tartási körülményein is múlik.

Tenyésztéshez a térdkalácsficamot vizsgálják, illetve a szülőkön elvégeznek egy genetikai labortesztet számos öröklődő betegségre, mint pl. PRA1, NAD, Factor VII.

Ezeken felül viszont számos olyan betegség előfordulhat, amire először nem számítunk. A legjobb, ha megbízható helyről, tenyésztőtől vásárolunk kiskutyát és kapunk hozzá egészségügyi garanciát az öröklődő betegségekre.